Beeldmerk Houtens Muziek Collectief

20jaarmetinstrumenten

koptekst

facebook

beeldmerk01

Het HMC biedt muzieklessen op maat

voor iedere wens, iedere doelgroep

en iedere beurs

Menu

Voor kinderen van 6, 7 en 8 jaar

!BravoMuziekles

applaus foto vierkant

In september is de nieuwe cursus !Bravo gestart: een instrument leren bespelen EN samenspelen vanaf les 1! Je kunt nog meedoen!

 

Elke week krijgen de kinderen 30 minuten instrumentale les in duo's (of 20 minuten privé) en 50 minuten samenspel-les.
In de samenspel-les worden allerlei muzikale basisvaardigheden ontwikkeld: maatgevoel, gevoel voor klank, luisterhouding, zingen en bewegen en natuurlijk samenspelen met verschillende instrumenten!
In je eentje spelen is leuk, samenspelen is superleuk!

Wil je horen hoe dat klinkt? Kom dan op vrijdag 20 december naar Schitterend Schoneveld in Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld. Tussen 15.00 en 15.30 uur geven de leerlingen een spetterend optreden!


Wanneer
Maandagmiddag in Theater Aan de Slinger
16.30-17.20 uur, samenspel-les
Voorafgaand of aansluitend vinden de instrumentale lessen plaats.


Voor wie
Voor beginners van 6, 7 en 8 jaar oud.
Welke instrumenten
Keyboard, viool, gitaar, harp, dwarsfluit en piano.

Start
Maandag 16 september 2019
Het is nog mogelijk om in te schrijven, je kunt meedoen tot aan de kerst en daarna besluiten of je verder gaat.

Kosten op jaarbasis
33 lessen
50 min. samenspel en 30 min. duo-les of 20 min. privéles €726
50 min. samenspel en 30 min. privéles €858


Meer informatie en aanmelden
Katrien Haije, coördinator HMC
Telefoon: 06 123 20 994
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Heb je belangstelling maar wordt het instrument van je voorkeur niet genoemd? Laat het ons weten!
Het kan zijn dat er geen lessen op het instrument op maandag worden gegeven maar dat de docent wel mee wil doen. In dat geval kan de instrumentale les op een andere dag gevolgd worden.


Oorsprong van deze lesvorm
Floris Dercksen en Hans Lub uit Utrecht zijn het brein achter deze cursussen. Al aan aantal jaren geven zij, met collega's, les op deze manier en met veel succes. Zij schrijven over deze cursus:
Onze uitgangspunten:
• Muziek is in wezen een sociaal proces dat draait om communicatie. Het leerproces is dat dus ook. Kinderen leren van elkaar net zo veel als van hun leraar. Daarom werken we waar mogelijk met groepen. In de samenspeel-les leren we zingen, bewegen, luisteren naar elkaar en met elkaar en voor elkaar spelen. In de instrumentale groepsles leren we de instrumentale vaardigheden.
• Muziek is een natuurlijke behoefte van een kind, en het leerproces sluit daar bij aan. Het muzikale basismateriaal bestaat uit liedjes en (bewegings-) spelletjes: bestaand, geïmproviseerd of in de les gemaakt. Instrumentale techniek verwerven kinderen door middel van spelletjes, prikkelende kunstjes, voor- en na-apen. Alles wordt eerst auditief aangeleerd, notatie volgt later. Samenspelen doen we vanaf de eerste les.
• We spreken één taal, zowel in de instrumentale les als in de samenspeel-les. Dat geldt voor de muzikale taal (welke liedjes, spelletjes, ritmes, muzikale rollen) maar ook voor de methodische en didactische taal (auditief, solmiseren, ritmetaal, communiceren met de groep).
• Het gaat niet alleen om instrumentale vaardigheden, maar om een brede ontwikkeling van muzikaliteit en creatief vermogen. Een kind heeft voor zijn muzikale ontwikkeling een rijke voedende omgeving nodig. Die omgeving is de instrumentale les, maar daarnaast ook een groep kinderen om samen mee muziek te maken: de samenspeel-les. Ook de thuissituatie is belangrijk. Daarom willen we u als ouders regelmatig in de les zien, zodat u weet hoe er geoefend wordt en hoe u de kinderen thuis kunt stimuleren.
• Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Bij !Bravo (in Utrecht was het !Applaus) musiceert een kind in een groep en toch kan het op eigen niveau werken aan de liedjes en oefeningen die in de les worden behandeld.
(bron, Floris Dercksen)
We zijn blij dat we ook bij het Houtens Muziek Collectief met deze cursus kunnen starten!