Beeldmerk Houtens Muziek Collectief

koptekst

facebook

beeldmerk01

Het HMC biedt muzieklessen op maat

voor iedere wens, iedere doelgroep

en iedere beurs

Menu
Print

Blokfluit / Katrien Haije

Telefoon:
030- 6331562 of 06-12320994
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over de blokfluit

De blokfluit is een zeer veelzijdig en oud instrument
Vanaf de 14e tot en met de 18e eeuw is er muziek voor geschreven. Daarna verdween zij een tijdlang van het muzikale toneel. In de 20e eeuw werd zij herontdekt en begon men er ook weer muziek voor te schrijven. 
Voor de sopraan- en de altblokfluit is veel solomuziek geschreven met of zonder begeleiding door een klavierinstrument (orgel, clavecimbel of piano). Liefhebbers van muziek van Handel, Vivaldi en Telemann kunnen hun hart ophalen. Er is intussen ook veel volksmuziek ( Latijns-Amerikaans, Iers, Joegoslavisch enz. ) voor verschillende bezettingen bewerkt. Verder is er een zeer uitgebreid repertoire van ensemble-muziek. 

Over de lessen

De blokfluit als begin van een muzikale loopbaan.
Vaak wordt de blokfluit alleen gezien als beginnersinstrument. Dit is volstrekt ten onrechte want je kunt tot op hoog niveau blokfluit spelen.
Daarnaast is het zo dat voor kinderen, die nog niet weten wat voor instrument ze willen gaan spelen, of die nog te jong zijn voor het instrument van hun keuze, de blokfluit een ideaal instrument is om de grondbeginselen van het muziekmaken onder de knie te krijgen. De sopraanblokfluit is klein en daardoor zeer geschikt voor de eerste ontwikkeling van de fijne motoriek. De kinderen leren spelenderwijs noten lezen en ontwikkelen hun maat- en ritmegevoel. Ook algemene muzikale begrippen zullen in het eerste jaar aan de orde komen. Zodra dit mogelijk is, zal er ook meerstemmig samengespeeld worden. 
Na één of twee jaar zal de leerling een keuze moeten maken. De leerling, die kiest voor de blokfluit, zal naast de sopraanblokfluit ook de altblokfluit leren bespelen. Zodra dit fysiek mogelijk is, zullen ook de tenor- en de basblokfluit bespeeld worden. Vanzelfsprekend zal er met deze 4 instrumenten bij elkaar ook aan ensemblespel gedaan worden. 

Volwassenen
Veel volwassenen hebben in hun kinderjaren blokfluit gespeeld en hebben daarna het instrument nooit meer aangeraakt. Een paar lessen kunnen voldoende zijn om de oude kennis weer naar boven te halen. Hierna is de weg geopend voor deelname aan een blokfluit-ensemble. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om zijn/haar vaardigheid op de blokfluit verder te ontwikkelen en de muziek verder uit te diepen.

Biografie

Katrien Haije studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Reine Marie Verhagen en Baldrick Deerenberg. Daarna studeerde zij barokfagot, klassieke fagot en dulciaan bij Trudy van der Wulp. Zij speelt mee in verschillende ensembles. 
Momenteel is zij als blokfluitdocente verbonden aan het Houtens Muziek Collectief en heeft ze een eigen lespraktijk in Maarssen.

Lestijden en locaties

woensdag: 17:45 t/m 19:45, Wijkcentrum/ Cultuurhuis Schoneveld
donderdag: 16:30 t/m 21:45, Aan de Slinger
vrijdag: 15.00-17.30, Aan de Slinger

Tarieven

Klik hier voor een overzicht van de tarieven van Katrien Haye (PDF-bestand)

Ensembles

La Mariposa: Blokfluitensemble voor de jeugd

Houtijn, blokfluitensemble voor volwassenen

Blokfluitensemble En Bloc

BACK