Beeldmerk Houtens Muziek Collectief

koptekst

facebook

beeldmerk01

Het HMC biedt muzieklessen op maat

voor iedere wens, iedere doelgroep

en iedere beurs

Menu
Print

Cello / Sebastiaan Carel van den Bergh

Telefoon:
E-mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over de lessen

In mijn lessen staat het gemak en de rust in het spelen bovenaan. Ik heb in mijn jaren aan het Conservatorium altijd moeten worstelen tussen spelen met intentie en ontspannen blijven. Dankzij die jaren heb ik gelukkig een groot begrip gekregen voor wat het spelen vanuit rust inhoudt. Ik ontleen veel van mijn inzichten aan mijn docent, Jeroen den Herder, en aan de methode in twee essays van Christopher Bunting.
Naast privéles ben ik ook ervaren met het geven van groepslessen aan cellisten. Ik ga mijn lesjaar inrichten met groepslessen die gericht zijn op speciale thema’s van het cellospelen, zoals verschillende oefeningen voor bepaalde technieken, of specifieke soorten muziek.
Groepsles geef ik veelal aan jonge kinderen op de basisschool, bij organisaties als het Leerorkest in Amsterdam, het IKEI in Rotterdam en de Muziekschool Waterland in Purmerend.

De beste manier van lessen geven is privéles, omdat alle tijd besteed kan worden aan iemands persoonlijke eisen en ontwikkeling. Echter ga ik mijn lessen ook in duo-vorm aanbieden, omdat er ook veel geleerd kan worden van de kwaliteiten en problemen van een collega cellist.
Dit is tijdens groepslessen van belang, maar werkt nog beter wanneer je met zijn tweeën les hebt. Ik ga per leerling zoeken naar een goed ‘maatje’, zodat elke leerling een goede aansluiting vindt met een andere.

De inhoud van de cellolessen zal ik met elke leerling bespreken. Het is altijd nuttig als je als leerling weet wat je wilt doen met en tijdens de lessen, en dat ik als docent je daarin kan begeleiden. Ik ben niet in alle muziekstijlen even thuis, maar als je specifieke wensen hebt dan wil ik daar altijd in mee gaan en daar muziek voor uitzoeken. Of als je wilt weten wat voor muziek er is voor de cello, dan kan ik daar natuurlijk (urenlang) over vertellen en voorbeelden geven!

Biografie

Ik begon met mijn cellolessen toen ik 8 jaar oud was. Ik begon mijn lessen bij mijn middelbare school in Italië, bij Saverio Gliozzi, die daar aan de school verbonden was voor voor- of naschoolse lessen.
Na vier jaar verhuisde ik terug naar Nederland en ging ik verder bij Rob Hageman, cellist uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en daarna aan het Hellendaal Instituut bij Rosalie Seinstra. Kort daarna werd ik aangenomen bij Jeroen den Herder aan het Conservatorium van Amsterdam, en in 2013 behaalde ik daar mijn Bachelor diploma. Gedurende het laatste jaar in Amsterdam volgde ik daarnaast lessen op barokcello bij Viola de Hoog.
In 2014 startte ik mijn Masterstudie aan het Codarts Conservatorium van Rotterdam, wederom bij Jeroen den Herder. Mijn Master diploma behaalde ik in 2016 met onderscheiding. Als onderdeel van mijn Master voltooide ik een onderzoek naar de Franse componist Jean-Louis Florentz en zijn muziek voor de cello.

Ik ben gedurende mijn studies veel bezig geweest met kamermuziek. In Amsterdam was ik actief in vaste kamermuziekbezettingen, zoals het pianotrio, het strijkkwartet en het klarinettrio, met werken van Schubert, Turina, Rossini, Dvorak en Brahms. Twee jaar was ik onderdeel van het ensemble Looptail, dat zich specialiseert in de hedendaagse muziek en daarin steeds nieuwe innovaties ontdekt en verkent. In Rotterdam begon ik weer met een klarinettrio, dat later uitgroeide tot inmiddels een klarinetsextet, en wat nu het Marbel Ensemble heet.

Foto: ©  Roos Trommelen

BACK